Foto tips

 

Hur får man bäst belysning på bilden?

Bäst förutsättningar för rätt ljus, får man genom att använda blixt. Tänd upp alla lampor i rummet, för att få bort eventuella skuggor. Håll kameran eller mobilen i samma höjd som ansiktet, för att få rätt vinkel på ansiktet. Blixtens ljus kommer då även belysa ögonens pupiller, vilket myndigheterna kräver.

Den som fotograferas har långt hår eller skägg. Måste allt hår eller skägg synas på fotografiet?

Allt hår behöver inte synas på fotografiet. Det samma gäller för långt skägg. Det viktigaste är att hela ansiktet syns och håret inte skymmer pupillerna.

Peruk?

Peruk är tillåten om den som fotograferas använder den dagligen till exempel av medicinska skäl. För peruker gäller samma bestämmelser som för riktigt hår, det vill säga att den inte får täcka ansiktet och speciellt inte ögonen.

Får man vara kraftigt sminkad eller bära stora smycken på fotot?

Det är omöjligt att ge generella anvisningar när det gäller make up. Huvudsaken är att personen kan identifieras.

Hur skall man gå till väga om man inte kan undvika ljusreflexer i glasögonen?

Glasögonen kan tas av under fotograferingen. Det är inget krav att bära glasögon på en bild till id-handling.

Den som skall fotograferas kan inte hålla huvudet rakt på grund av sjukdom eller handikapp. Hur fotograferas en sådan person?

Man kan göra undantag från fotokraven av medicinska skäl.

I denna situation fotograferas personen så att han eller hon kan identifieras på bästa möjliga sätt.

Måste båda öronen synas på fotot?

Ansiktet måste vara riktat rakt mot kameran. Det här är ibland lättare att se om båda öronen är synliga,men man kan inte alltid förutsätta att båda öronen skall synas lika bra eftersom det ena örat kan vara mindre eller placerat längre bak.

Får man se glad ut?

På Id och körkortet får man le med öppen mun, fast utan att ögonen drar ihop sig. När det gäller visum och passfoto är det krav på stängd mun.